UNIVERSITY OF MICHIGAN

IHPI Interior Renovations

  • Client: University of Michigan
  • Location: Ann Arbor, MI
  • Project Duration: 12 months
  • Project Contract Value: $2.25 million (USD)
  • Size: 13,650 SF
  • Project Man Hours: 13,655

« Back To Projects

Larger space needed.

CCC was contracted by the University of Michigan (U-M) to be the general contractor for interior renovations to the North Campus Research Complex (NCRC) buildings 10 and 14 in order to create a new home for the Institute for Healthcare Policy and Innovation (IHPI). The institute needed to move to a bigger space inside the NCRC to accommodate their growth. IHPI is the nation’s leading university-based institute of approximately 400 health services researchers from U-M and its partners who are tasked with evaluating how healthcare works and how it can be improved, and advising policy makers to inform change.

The project consisted of renovating 13,650 square feet. CCC self-performed carpentry and concrete, and used seven subcontractors and five vendors for demolition, glass, carpentry, flooring, paint, mechanical and electrical. Major aspects of the interior renovations included:

  • Complete demolition of existing structures to make way for new construction
  • Construction of new drywall/metal stud walls and partitions
  • Architectural finishes, interior doors and hardware, and acoustical ceilings
  • Revision of existing HVAC system
  • New plumbing work, including domestic hot and cold water, and drainage, waste and vent plumbing
  • Fire protection piping
  • Electrical lighting and power
  • Alarm and telecommunication systems

Installation of curved soffit.

A unique feature of the project was installing a soffit to cover some existing piping in the ceiling area. The material used for the soffit was an aluminum composite panel (ACP) that needed to be curved. The ACP was difficult to maneuver and was very expensive, making mistakes out of the question. CCC took it slow, and the soffit became a stunning feature of the ceiling.

The total man-hours logged on the project were 13,655 with 4,285 of those self-performed by CCC. The end result was a nice looking, functional area for all the IHPI members to work in.